

Computational Medical Physics Working Group (CMPWG) Workshop

Bernadette L. Kirk

October 26, 2005

Oak Ridge National Laboratory







Energy and Engineering Sciences Directorate















Computational Challenge





Computers









Computers









National Center for Computational Sciences at Oak Ridge National Laboratory http://nccs.gov

100 teraflops by 2006; 250 teraflops by 2007

- 40,000 sq. ft. computer center with 36 inch raised floor, 18 feet deck-to-deck
- 12 megawatts of power
- 4,800 tons of cooling with redundant capacity to allow concurrent operation and maintenance





ORNL Computers

11th Jaguar



Cray XT3

5212 (25 teraflops) compute processors

4.8 gigaflop per processor

2 GB of memory per processor, 10TB memory compute partition

2.4-GHz AMD Opteron processor.

50th Phoenix

Cray X1

1024 (13 teraflops) multistreaming vector processors

12.8 gigaflop per processor

2 TB of globally addressable memory.

OAK RIDGE NATIONAL LABORATORY U. S. DEPARTMENT OF ENERGY

<u>Ram</u>

a 256-processor SGI Altix; 2 TB of shared memory

256 Intel Itanium2 processors running at 1.5 GHz each with 6 MB of L3 cache, 256K of L2 cache, and 32K of L1 cache

Cheetah

a 27-node IBM p690 system

each node has thirty-two 1.3 GHz Power4 processors. Most of the nodes have 32 GB of memory, but five of the nodes have 64 GB of memory, and two have 128 GB of memory.

Tiger

a 144-processor Cray XD1; 8 GB of memory per two processor node Tiger has six nodes with attached FPGA co-processors



ORNL Computers





Computers



George Xu - Consortium of Computational Human Phantoms

(CCHP) http://www.virtualphantoms.org/

Different groups from Germany, UK, USA, Japan, Korea and Brazil



Golem/ICRP Helga Irene

Donna NORMAN



MAX



Zubal's

Mother/Fetus UF-Newborn UF-Newborn



VIP-MAN



Otoko



KORMAN







Objectives



- Identify the medical physics problems and experiments for computational benchmarks
- Identify the software tools, their applications, strengths and weaknesses
- Identify applications suitable for parallel computing
- Identify the roadmap for benchmarking activities

ACTION ITEMS





Sharing Information



Inclear Science



Computers



AGENDA



- 8:00 Welcome, Jim Rushton
- 8:15 Introductions and objectives of meeting, Bernie
- 8:30 Status of the field and needs
- 15 minutes Mark Rivard, Brachytherapy
- 8:45 15 minutes Robert Jeraj, External Beam Therapy
- 9:00 15 minutes Wayne Newhauser, Proton therapy
- 9:15 15 minutes Saed Mirzadeh, Nuclear Medicine
- 9:30 15 minutes Keith Eckerman, ICRP activities in computational dosimetry
- 9:45
 15 minutes Richard Ward, Virtual Soldier
- 10:00 Break
- 10:15 Status of software and needs
- 15 minutes Dick Lillie, DOORS
- 10:30 15 minutes Tim Goorley, MCNP/MCNPX
- 10:45 15 minutes Glenn Sjoden, PENTRAN
- 11:00 15 minutes Douglas Peplow, EGSNRC
- 11:15 15 minutes Farzad Rahnema, COMET
- 11:30 15 minutes Dave Nigg, SERA/MINERVA
- 11:45 15 minutes Cassiano, EVENT
- 12:00 Working Lunch Open Discussions
- 1:00 15 minutes Mike Dunn, Nuclear Data
- 1:30
 15 minutes Erno Sajo, View From University Research
- 2:00 Discussion
- 3:00 Break
- 5:00 Adjourn
- 7:00 Wrap-up Dinner

